Czy cordyceps może być spożywany przez wegan?

Czy cordyceps może być spożywany przez wegan?

Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

Weganizm to nie tylko rodzaj diety, ale również pewien styl życia. Wyklucza on, na ile jest taka możliwość, eksploatację i okrucieństwo wobec zwierząt. W związku z tym w aspekcie diety wegańskiej mówi się o takim sposobie odżywiania, który eliminuje z diety wszystkie produkty pochodzące od zwierząt. W aspekcie życiowym weganie unikają kupowania produktów, które były testowane na zwierzętach, wykonane z elementów pochodzących od zwierząt. Czy w związku z tym cordyceps, który nie posiada w pełni roślinnego zamiennika może być spożywany przez wegan?

Czym jest cordyceps?

Cordyceps to grzyb, którego pełna nazwa brzmi cordyceps sinsnesis. Naturalnie występuje wyłącznie na Wyżynie Tybetańskiej to, co może budzić wątpliwości wegan to sposób jego powstawania. Cordyceps jest bowiem grzybem pasożytniczym, którego zarodki atakują larwy owadów. Następnie w larwie następuje wzrost grzyba.  Innymi słowy bez wykorzystania larw, cordyceps nie może się rozwijać.

Właściwości cordycepsu

Cordyceps to jeden z najlepiej przebadanych grzybów na świecie. Dzięki licznym badaniom potwierdzającym jego unikalne właściwości dla zdrowia zyskał status żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to takie produkty, których spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. W tym kontekście wymienia się liczne efekty działania zdrowotnego cordycepsu Fohow, do których zalicza się przede wszystkim: wspieranie odporności, regulowanie gospodarki glukozy, zwiększenie odporności na stres, zwiększenie wytrzymałości fizycznej czy wsparcie w problemach z libido i erekcją.

Spożywanie cordycepsu przez wegan

Cordyceps sinensis jako taki należy do rodziny grzybów co z całą pewnością potwierdza jego roślinne pochodzenie. Fakt, że do jego wzrostu niezbędne jest larwa owada może być dla niektórych odpychający, ale dla tych wegan również mamy dobrą wiadomość. Obecnie cordyceps jest hodowany w amorficznych grzybniach w specjalnych bioreaktorach – bez udziału larw ćmy. Dzięki temu weganie nie muszą obawiać się, że spożywanie cordycepsu kłóci się z ich ideami.

Produkt TMC z dużą zawartością cordycepsu to: Trzy Klejnoty Feniks.

Ważne miejsce w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zajmują też Perły Księżniczki Guifei Bao.

Polecane

Konsultacja u endokrynologa – kiedy jest konieczna?

Konsultacja u endokrynologa – kiedy jest konieczna?

Korzyści z przeszczepu włosów: Przywróć pewność siebie dzięki gęstym i zdrowym włosom

Korzyści z przeszczepu włosów: Przywróć pewność siebie dzięki gęstym i zdrowym włosom

Jak dbać o pięty? Skuteczne sposoby na zdrowe i piękne pięty

Jak dbać o pięty? Skuteczne sposoby na zdrowe i piękne pięty

No Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − 7 =